Maak van schrijven oefenen een toffe activiteit.

In de kleuterschool worden kinderen al aangeleerd hoe ze moeten schrijven. Daar wordt de basis voor het 1ste leerjaar gelegd. Patronen (over)tekenen. De pengreep, naam leren schrijven. De boodschap is vanaf de start: oefenen, oefenen, oefenen. Maar hoe? Je wilt niet dat een kind schoolmoe wordt. Wat als je het oefenen kan omzetten in een leuke activiteit? Wij geven alvast enkele idee├źn.

Maak van patronen een avontuur.
Patronen tekenen met stoepkrijt op het voetpad. Maak samen met het kind een parcours met haaientanden en golven van de zee. Teken een hinkelpad of een slak. Als jullie klaar zijn met tekenen beleef dan avonturen over het parcours. Dubbel plezier: tekenen op een andere ondergrond dan op een blad aan tafel en daarna een heus parcours om te lopen en te hinkelen.
Tip: Je kan binnen ook een parcours maken. Het parcours kan je tekenen op karton (hergebruiken van verzenddozen)

Letters in zout.
Neem een schotel of dienblad. Strooi een bodem zout. In het zout kan met een lepel of zelf met de hand letters gevormd worden. Zet een kaartje met patroon, letter of een woord aan de schotel. Laat het kind de inhoud overschrijven in het zout. Of dicteer een letter, laat het kind schrijven en visa versa. Laat het kind een letter of woord zeggen en jij schrijft in het zout. Na inspanning komt ontspanning. Laat gerust jullie creativiteit de vrije loop en maak samen tekeningen in het zout. Een leuke manier om de motoriek te oefen en terwijl je band versterkt. Uiteraard kan een kind dit ook alleen doen of samen met een ander kind.
Tip: Geen zout in huis? Gebruik dan wit zand uit de zandbak.

Letterkoekjes.
Maak er een bakmiddag van. Maak een koekjesdeeg, rol deze uit en steek samen met de kinderen letters uit. Laat ze hun naam maken of een grappige zin. Als de koekjes uit de oven komen, laat deze dan afkoelen. Versier de koekjes in verschillende kleuren? Je kan hiervoor rolfondant gebruiken. De rolfondant kan je met piping gel (eetbare lijm) op de koekjes kleven.
Tip: hou je niet zo van koekjes maken? Gebruik dan luchtdrogende klei. Als de klei droog is kan deze geschilderd worden.

Raamgedichten
Zoek een mooi gedicht of verzin samen een leuk rijmpje dat past bij het huidige seizoen. Laat het kind de tekst schrijven op het raam met raamstiften of een krijtmarker. Of schrijf zelf de tekst en laat het kind tekeningen maken die bij het thema passen. Zo heb je vrolijke gedecoreerde ramen en ook geoefend op rijmen en schrijven.

Magische letters:
Schrijf op een wit vel tekenpapier met wit vetkrijt (type wasco). Kies een letter, een woord of een zin. Zet daarna verschillende kleuren waterverf klaar samen met een verfborstel en water. Laat het kind de onzichtbare letters tevoorschijn toveren door over de letters vlakken te schilderen. Let zeker op de verwondering van de kleine tovenaar als de letters tevoorschijn komen. Pure magie.

Zoektocht naar woorden
Schrijf of print zinnen op een blad en knip deze uit. Of als je zelf in een creatieve mood bent. Knip letters of woorden  uit magazines en kranten. Maak een schatkaart van je huis en verstop de woorden onder de kast, in een speelgoeddoos of in een jas. Duid op de schatkaart aan waar er een woord verstopt zit. Als alle worden gevonden zijn kan er een zin gevormd worden. Maak er een grappig tekst van of een opdracht. Of maak er een tweede schatkaart van. Zodat de kinderen opnieuw opzoek gaan naar de buit van een echte schat. Verstop een doos met daarin snoepjes, koekjes of een ander gadget. Een leuke bezigheid tijdens regendagen of als er vriendjes op bezoek zijn.

Vergeet zeker zelf niet te genieten van de verwonderende kreten en de fonkel in de ogen van de kinderen. Bekijk het als een leuke activiteit niet als een moetje. Maak er een gezinsmoment van. Een moment om te verbinden. Een geluksmoment. Welk idee gaan jullie uitproberen? Deel op sociale media met de #beleefgeluksmomenten. Veel plezier!

Dit artikel kan je ook lezen op blogzine.be 


Maak van schrijven oefenen een toffe activiteit.
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x